Opiskelu tapahtuu tavallisimmin etukäteen sovittuina vuorojaksoina ammatillisessa oppilaitoksessa ja lukiossa. On myös mahdollista, että lukion opintoja ja ammatillisia opintoja on samassa jaksossa. Osan opinnoista voi suorittaa myös kesällä (esim. kesälukio, joillakin aloilla työssäoppiminen), iltaopintoina aikuislukiossa tai etälukiossa.
Ammatillisilla jaksoilla opiskellaan ammatillisia pakollisia opintoja n. 8 ov / jakso ja lukiojaksoilla lukion opintoja n. 5-7 kurssia / jakso.
Lukion opinnot rakennetaan niin, että ne antavat valmiudet yo-tutkintoon osallistumiseen ja samalla tukevat ammatillista tutkintoa, esim. sähköalan opiskelijat opiskelevat laajaa matematiikkaa ja fysiikkaa, hotelli- ja ravintola-alan opiskelijat vieraita kieliä.
Kahden tutkinnon opiskelijoilla on kaksi ryhmänohjaajaa, toinen lukiossa, toinen ammatillisessa oppilaitoksessa. Molemmissa oppilaitoksissa on kahden tutkinnon opiskelijoista vastaava opinto-ohjaaja. Ryhmänohjaajat ja opinto-ohjaajat seuraavat opintojen etenemistä sekä ohjaavat opiskelijaa opinnoissa, kurssivalinnoissa ja jatko-opintoihin hakeutumisessa.
Kahden tutkinnon koulutukseen valituille ilmoitetaan ajankohta, jolloin tehdään kurssivalinnat ja lukujärjestykset. Kurssivalinnat ensimmäiselle vuodelle tehdään lukion rehtorin ja opinto-ohjaajan ohjaamana. Opiskelun aikana kurssivalinnat tehdään hyvissä ajoin ennen seuraavan lukiojakson alkua.
Ammatillisessa oppilaitoksessa opiskellaan ko. tutkinnon pakolliset ammatilliset tutkinnon osat. Vähintään 20 opintoviikkoa ammatillisista opinnoista suoritetaan työssäoppimalla työpaikoilla. Työssäoppimisjaksoja voi suorittaa myös ulkomailla.
Kahden tutkinnon todistukset
Suorittaessaan sekä ammatillisen perustutkinnon että lukion oppimäärän opiskelija saa kaksi erillistä päättötodistusta:
- ammatillisen tutkintotodistuksen, johon on hyväksytty 57 ov lukiosta ja lukion päättötodistuksen 75 kurssia, johon on hyväksiluettu 20 kurssia ammatillisista opinnoista.
- Yo-tutkinnon suorittaneet saavat yo-tutkintotodistuksen.