Kuopion ja Hildesheimin välinen ystävyyskouluprojekti saatiin taas jaloilleen 1. syyskuuta 2023, kun saksalaisen Himmelsthürin lukion opiskelijat pääsivät vierailemaan Kuopiossa ja yöpymään omien host-perheidensä kodeissa. Seitsemän päivän vierailuun kuului monia eri aktiviteetteja sekä vapaa-ajan hauskanpitoa omien host-pariensa seurassa.
Saksalaiset opiskelijat saapuivat Rissalan lentokentälle perjantai-iltapäivällä, ja ensimmäinen yö vietettiin majoittumalla omiin koteihin. Lauantaina vietettiin ryhmän kanssa yhteistä aikaa Kuopio-hallilla pitämällä erilaisia ryhmäytymisleikkejä ja pelejä. Seuraavan päivän opiskelijat saivatkin rauhoittua omalla ajallaan, sekä valmistautua tulevaan kouluviikkoon.
Kouluviikkoon kuului paljon eri toimintaa, alkaen maanantain tervetuliaiskahveista ja esittäytymistilaisuudesta Kallaveden lukiolla. Saksalaisille opiskelijoille esiteltiin koulua sekä suomalaista koulujärjestelmää, ja iltapäivä vietettiin Väinölänniemellä eri liikunta-aktiviteettien parissa. Ilta saatiin viimeisteltyä risteilyllä ympäri Kallaveden maisemia.
Seuraavien neljän päivän aikana opiskelijat saivat viettää paljon aikaa Kuopion ympäristössä sekä seurata minkälaista opiskelu Kallaveden lukiossa on. Ohjelmiin kuului paljon ulkoilemista, kaupungin esittelyä, yhteistä ruuanlaittoa sekä vapaa-ajan ohjelmaa, kuten ostoksilla käymistä ja ajanviettoa mökillä. Vierailu päättyi 8. syyskuuta, jolloin saksalaiset opiskelijat hyvästeltiin lentokentällä.
Projektin rahoittamiseen kuului monenlaisia eri tehtäviä osallistujille, esimerkiksi myyjäisten pitäminen, leivonnaisten myynti ja tölkkien keräys. Ahkeran työnteon ansiosta pääsimme vihdoin jatkamaan projektia matkustamalla Hildesheimiin 12. huhtikuuta 2024. Lentokentälle kokoonnuttiin aikaisin päivästä, ja matka kestikin yöhön asti. Lyhyen ruokatauon jälkeen Berliinissä jatkoimme matkaa Hildesheimiin, jossa näimme taas host-pareitamme saapuessamme juna-asemalle.
Ensimmäinen yö vietettiin kotiutumalla host-perheiden koteihin ja lepäämällä pitkän reissun jälkeen. Viikonloppu olikin omistettu vapaa-ajan vietolle host-perheiden seurassa, jonka aikana osa opiskelijoista vietti viikonloppunsa muun muassa kaupungilla, huvipuistossa sekä Hildesheimin upeiden maisemien parissa. Pari vapaapäivää auttoivat todella kotiutumaan Saksan uudenlaiseen ilmapiiriin, sekä rauhoittumaan ennen tulevaa viikkoa.
Maanantain aloitimme heti kouluun saapumisella klo 7.50, jolloin koulun rehtori tervehti meitä ja pidimme yhteisen aamiaisen ruokalassa. Aamiaisen jälkeen kuljimme kaupungille, jossa pidettiin ensin tietovisaa sen eri nähtävyyksistä ja rakennuksista. Keskustan tutkiskelun jälkeen saimme ainutlaatuisen tilaisuuden tavata pormestarin, kuka toivotti meidät tervetulleiksi Hildesheimin kaupunkiin. Pienen lounastauon ja ostoksien jälkeen pääsimme vierailemaan yhdessä kaupungin tunnetuimmista rakennuksissa nimeltä Knochenhaueramtshaus. Pelasimme pakohuone-tyylistä peliä, jossa kokosimme neljän henkilön tiimejä ja pelasimme toisiamme vastaan monien eri minipelien parissa. Kaikki opiskelijat vaikuttivat pitävän peleistä paljon, ja se antoi tilaisuuden tutustua kaikkiin vielä paremmin naurun ja hauskanpidon kera.
Tiistain ohjelma olikin erityinen, sillä matkustimme Hannoveriin pelaamaan neongolfia ja tutkimaan eri nähtävyyksiä, jonka jälkeen halutessamme saimme jäädä host-pariemme kanssa kiertelemään kaupunkia tarkemmin. Kävimme porukalla ostoksilla monissa eri vaatekaupoissa ja tavarakaupoissa, ja oli kiinnostava nähdä kuinka vilkas tunnelma oli isommassa kaupungissa. Lukuisat ruokakojut ja katutaiteet olivat myös hauska ominaisuus. Ilta vietettiin taas omien suunnitelmien parissa takaisin Hildesheimissä.
Keskiviikko oli kokonainen koulupäivä Himmelsthürin lukiossa, ja koulua saatiin vihdoin nähdä paremmin. Huomasimme heti, että koulujärjestelmä oli hyvin erilainen Kallaveden lukioon verrattuna. Koulun ikäluokat olivat laajemmat, sillä opiskelijat pysyivät samassa koulussa 9-vuotiaasta valmistumiseen saakka. Koulu omisti monenlaisia eri eläimiä, esimerkiksi kaloja, koiran ja jopa pogona lisko. Rakennus koostui kaikenlaisista tiloista, esimerkiksi useanlaisista opiskelutiloista ja välituntitiloista jotka olivat nuoremmalle ikäluokalle. Koulunkäynti vaikutti jopa vilkkaammalta, sillä opiskelijat olivat hyvin ahkeria koulutehtävien parissa ja tuntien aikana. Näimme paljon erilaisuuksia suomalaiseen kouluun verrattuna. Opettajia puhuteltiin sukunimillä, puhelimen käyttö oli kokonaan kiellettyä ja kouluruoka maksullista. Kouluruoka ei koostunut samanlaisista annoksista kuin Suomessa, vaan tarjolla oli erilaisia maukkaita leivonnaisia ja leipiä. Kaikki tapaamani opiskelijat ja opettajat olivat todella mukavia, ja pidin todella paljon uudenlaisesta koulupäivästä.
Torstaiaamuksi suomalaisille opiskelijoille oltiin suunniteltu omaa ohjelmaa, sillä saimme vierailla paikallisessa leipomossa ja nähdä kuinka kaikki valmistetaan. Saksassa näimme leipomoita joka nurkan takana, joten oli kiinnostava nähdä millaista työ todella on. Leipomoa esitteli yksi sen entisistä työntekijöistä, ja saimme nähdä kuinka eri laitteet toimivat, kuinka taikinoita valmistetaan ja kuinka ne säilytetään. Saimme myös pienet maistiaiset mukaamme. Tutustumiskierroksen jälkeen saavuimme takaisin koululle, jossa vietimme normaalisti pari tuntia ennen kuin alkoi läksiäisjuhlien valmistelu. Leivoimme vohveleita, ja kaikki host-perheet toivat jotain syötävää juhlia varten. Tarjoilupöytä oli katettu täyteen, ja koulun ruokala oli täynnä väkeä. Juhlien aikana jopa tanssimme saksalaisille tuttuja tansseja. Lopuksi oli aika sanoa jäähyväiset, ja palata viimeistä yötä varten kotiin lepäämään.
Kokoonnuimme perjantaina rautatieasemalle, ja kaikilla oli huomattavasti tunteellinen olo. Viimeisiä tuliaisia ostettiin ja viimeisiä haleja annettiin, ja monia kyyneliä vuodatettiin jo ennen junalle pääsyä. Viimeiset yhteiskuvat otettiin, ja sitten juna saapuikin. Sillä hetkellä tuntui kuin ei olisi halunnut päästää irti, vaikka pakko oli lähteä. Hyvästelimme kaikki vielä viimeisen kerran, ja sitten alkoi matka takaisin Kuopioon. Syötyämme jotain pientä Berliinissä, alkoi taas pitkä lentomatka. Kuopioon saavuimme keskellä yötä, ja kun kaikki laukut oltiin kerätty mukaan, oli aika lähteä takaisin omaan kotiin lepäämään.
Matkan aikana opimme niin paljon uutta, ja oli varsinkin yllättävää se, kuinka selkeitä kulttuurierot todella ovat. Itse välillä huolestuin siitä, kun en osannut arvioida mitä saksalaiset ajattelevat heidän eleidensä ja ilmeidensä perusteella puhuessani heille. Käytöstavat olivat niin erilaisia suomalaisiin tapoihin verrattuna, että pelkäsin olevani töykeä tavalla tai toisella, vaikka en sitä tarkoittaisi. Huomasin kuitenkin huolestuvani turhaan, ja totuin melkein heti uudenlaiseen seuraan. Oli helppo myös huomata, että saksalaiset olivat melko liikunnallisia. Pyöriä käytettiin hyvin paljon kaikkialla, tai sitten kuljettiin jaloin. Saatettiin jopa kävellä pitkiä vuoristoreittejä vähäisellä vaivalla.
Löysimme myös paljon samankaltaisuuksia, kuten vallitsevia trendejä ja kiinnostuksen kohteita. Oli mielenkiintoista nähdä, kuinka niin kaukana toisistaan asuvat ihmiset onnistuvat silti ystävystymään niin läheisesti. Projekti oli kuitenkin aivan ainutlaatuinen kokemus, ja toivon että kaikki, ketkä koskaan harkitsevat samankaltaisiin projekteihin osallistumista, ottavat sen tilaisuuden, sillä samanlaiseen on haastava törmätä tulevaisuudessa.
Kallaveden lukion vuosikertomus 2023 - 2024Verkkopainos4.4.2024