Kallaveden lukion kansainvälisyysryhmässä ovat toimineet Vinski Kevätmetsä, Elisa Lukka, Annulotta Marjanen, Jarmo Päkkilä, Jaana Räisänen, Eero Ruokolainen ja Eija Venäläinen (pj). Opiskelijajäseninä ovat olleet Emma Suhonen ja Inga Valli.
Heti syyslukukauden alussa saimme vieraaksi unkarilaisen opettajan Marianna Patakin, joka tutustui suomalaiseen koulujärjestelmään Erasmus+ työnvarjostus-ohjelman puitteissa. Pian sen jälkeen (1.-8.9.) saimme vieraita Saksasta Hildesheimista Gymnasium Himmmelsthürista. Saksalaisten vierailun järjestelyistä vastasivat Elisa Lukka ja Jari Simonen yhdessä Saksa-projektin opiskelijoiden kanssa. Kallaveden ryhmä pääsi sitten opintomatkalla Hildesheimiin 12.- 19.4.2024.
Saksan opintomatkan kustannukset katettiin Kuopion kaupungin lukioiden saamalla Erasmus+ akkreditointirahoituksella. Akkreditointi mahdollistaa pitkäkestoisen ja jatkuvan kansainvälisen toiminnan. Sillä voidaan tukea myös yksittäisten opettajien kansainvälistymistä. Kevätlukukaudella toteutuikin useita opettajien kursseja eri puolilla Eurooppaa. Jaana Räisänen oli Italiassa Firenzessä, Mirka Oinonen Irlannissa Dublinissa, Annulotta Marjanen Kreikassa Ateenassa ja kesäkuussa Pirpa Luomala ja Marika Heiskanen matkustavat vielä Italiaan Firenzeen.
Lisäksi Eija Venäläinen oli työnvarjostuksessa Valenciassa Espanjassa luomassa uutta kontaktia espanjalaiseen IES Massanassaan. Valencialaiset opettajat Lidia Cuevas ja Susana Dueso puolestaan vierailivat Kallaveden lukiossa toukokuun lopulla 2024. Erasmus+ akkreditointi mahdollistaa myös opiskelijoiden pitkäkestoisen liikkuvuuden ja yksi Kallaveden lukion opiskelija oli kevätlukukaudella kuukauden Italiassa Lyseon järjestämässä vaihdossa.
Uusi opiskelijoiden ryhmävaihto on jo vireillä ensi lukuvuodeksi. Italia-projektia vetävät Maija Kukila ja Heikki Ståhlberg kokosivat 27 opiskelijan ryhmän ja opintomatka Desenzano del Gardaan toteutetaan syksyllä 2024. Tähän liittyen tänä lukuvuonna oli tarjolla Kulttuurisukellus-kurssi Italia-teemalla. Kurssilla tutustuttiin monipuolisesti Italiaan, sen taiteeseen, tapakulttuuriin, kieleen, historiaan, kulttuurimaantieteeseen ja elokuvaan tai kirjallisuuteen. Kurssin vetivät Jaana Räisänen ja Jutta Mäkisalo.
Kallaveden lukiossa oli syyslukukaudella vaihto-opiskelijana latvialainen Mareks Nikolajevs, joka viipyi jouluun asti. Hän osallistui erityisesti englannin opintojaksoille, mutta myös taito- ja taideaineisiin, ja kävipä hän yhden yhteiskuntaopin opintojaksonkin. Rock-musiikki toimi yhdistävänä tekijänä, ja Mareks ystävystyi muutamien Kallaveden lukion opiskelijoiden kanssa. Mareks esittäytyi ja kertoi vähän Latviasta opiskelijoillemme 24.10. YK- juhlassa, joka järjestettiin yhdessä Unesco-ryhmän kanssa. Juhlaan osallistuivat kaikki koulun 1. vuoden opiskelijat. Juhlassa Eija Venäläinen kertoi koulumme kansainvälisestä toiminnasta.
Kotikansainvälisyyttä toteutettiin tavallisilla oppitunneilla ja erityisesti kieliä opiskellessa. Osallistuimme mm. Finnish-British Societyn kirjoituskilpailuun ja kielten tunneilla oli kansainvälisiä vieraita. Kuluneen lukuvuoden taksvärkkikeräyksen kohteena olivat Guatemalan, Kenian, Malawin Nepalin, Sambian ja Sierra Leonen nuoret. Kevätlukukaudella toteutimme myös kansainvälisyyskyselyn, jossa opiskelijoilta kysyttiin kansainvälisyyden näkymisestä koulussa ja toiveita toimintaan. Inga Valli ja Emma Suhonen tekivät koonnin kyselyn tuloksista ja esittelivät sen kv-ryhmän kokouksessa. Kansainvälisyys koettiin tärkeäksi osaksi koulun toimintaa ja mahdollisuuksia kielten opiskeluun ja kansainvälistymiseen toivottiin lisää.
Kansainvälisyysryhmä huomioi kestävän tulevaisuuden tavoitteet siten, että kukin opintomatka- ryhmä organisoi vuorollaan pullojen kierrätyksen Kuopioon suuntautuvien vastavierailujen kustannusten kattamiseksi.
Kallaveden lukion vuosikertomus 2023 - 2024Verkkopainos4.4.2024