Syksyllä 2023 koulumme kestävän kehityksen ryhmä muuttui Unesco-ryhmäksi. Koska kestävät arvot ja kierrätysteemat ovat vakiintuneet koulussamme, halusimme laajentaa kestävän tulevaisuuden visiota ja painottaa koulumme Unesco-statusta. Näin Unesco-työryhmä sai alkunsa, ja Keke-ryhmä sulautui siihen. Unesco-ryhmään kuului tänä lukuvuonna Heikki Jantunen, Ritva Kautonen, Anna-Liisa Keihänen, Tarja Kröger, Maija Kukila (pj.), Mirka Oinonen ja Tapio Uusitalo. Opiskelijakunnan hallituksen edustajina ja opiskelijajäseninä olivat Netta Kauhanen ja Veera Rummukainen.
Mirka ja Maija olivat Helsingissä syyskuussa Unesco-ASPnet-koulujen syysseminaarissa, jossa aiheena oli ”Kulttuuriperintökasvatuksella kestävään tulevaisuuteen”. Koulutuksesta tarttui mukaan paljon uusia ideoita, joita hyödynnettiin jo tänä lukuvuotena. Koulumme somekanaville on päivitetty useita #Unesco-postauksia. Syksyllä tiimijaksossa ollut YK-päivän tapahtuma ja keväällä Kirjan ja ruusun päivä sujuivat kivasti. Kirjan ja ruusun päivänä 23.4. saimme vieraaksi YTM, tietokirjailija Sanna Kalliokosken. Hän puhui salitilaisuudessa eettisesti kestävästä työelämästä ja 23F:n opiskelijat haastattelivat häntä. Myös perinteiksi muodostuneisiin ja vakiintuneisiin koulumme käytänteisiin kuuluva joulukorttikampanja vanhuksille toteutettiin onnistuneesti.
Koulumme info-TV:ssä ja somekanavilla on nähty opiskelijoiden tekemiä tietoiskuja Unescon teemapäivistä. Aktiivisen kansalaisuuden passeja (AKP) on suoritettu tänä lukuvuonna yhteensä 3 kappaletta. Hyväntekeväisyyskohteemme Saimaannorppa ja Luonnonperintösäätiö ovat saaneet tänäkin lukuvuonna avustukset.
Koulun viherkasveista on pidetty huolta. Pullojen ja tölkkien kierrätys on siirtynyt KV-ryhmän Saksaan ja Italiaan suuntautuvien koululaisvierailuryhmien opiskelijoiden varojenkeruutehtäväksi. Iloitsemme siitä, että opiskelijakunta on saanut vihdoinkin kummilapsen muutaman vuoden tauon jälkeen.
Tänä keväänä olemme aloittaneet suunnittelemaan ensi lukuvuodelle ”turvallinen tila” -teemaa. Tavoitteena on saada koulun seinälle selkeä juliste turvallisen tilan periaatteista. Opiskelijakunnan hallitus on otettu mukaan suunnitteluun. Lisäksi on suunnitteilla suvaitsevaisuusseinä, jossa yhdistyisi äidinkieli, kuvataide ja musiikki. Ensi lukuvuotena olisi tarkoitus saada kouluumme myös nuorten oma Unesco-ryhmä, joka voisi tutustua muihin suomalaisiin Unesco-kouluihin ja osallistua yhteisiin nuorten Unesco-tapahtumiin sekä tempauksiin eri puolella Suomea, ehkä jopa ulkomailla asti.
Kallaveden lukiosta tuli Unesco-koulu vuonna 1984. Olemme siis olleet Unesco-koulu jo 40 vuotta!
Kallaveden lukion vuosikertomus 2023 - 2024Verkkopainos4.4.2024