Sata vuotta sitten, vuonna 1924, valmistui Kuopioon Maaherrankatu 2:een uusi uljas koulurakennus. Rakennuksen suunnitteli Martin Schjerfbeck, taiteilija Helene Schjerfbeckin veli. Tämä Kuopion tyttökoululle varta vasten rakennettu, klassismia edustava, alun perin nelikerroksinen tiilirakennus täyttää tänä vuotta 100 vuotta.
Sadassa vuodessa tämä kouluvanhus on ehtinyt nähdä monenmoista opiskelijaa ja opettajaa. 1970-luvulle saakka opiskelijat olivat pelkästään tyttöjä. Kuopion tyttökoulusta tuli tyttölyseo 1920-luvun lopulla ja ensimmäiset ylioppilaat lakitettiin 1931. 1970-luvulla Kuopion tyttölyseosta tuli Kallaveden lukio ja samoihin aikoihin rakennukseen tulivat ensimmäiset poikaopiskelijat.
Suurin muutos tähän satavuotiaaseen kouluvanhukseen tehtiin 1950-luvulla, jolloin koulun ylin 4. kerros paloi ja tilalle rakennettiin sekä neljäs että vielä viideskin kerros. Lisää tilaa opiskelua varten, mutta myös lisää portaita kavuttavaksi. 1990- luvulla koulun sisätiloissa tehtiin enemmänkin muutoksia peruskorjauksen yhteydessä. Monet tyttölyseon aikaiset tilat muuttuivat paremmin aikaan sopiviksi.
Kuten koulurakennuskin, on myös kouluopetus muuttunut vuosikymmenten saatossa. Mutta ei niin kuitenkaan niin kovin paljoa. Sadan vuoden ajan ovat opettajat opettaneet ja opiskelijat opiskelleet Kallaveden lukiossa elämälle tärkeitä oppiaineita. Äidinkieltä, matematiikkaa, englantia, ruotsia, historiaa, biologiaa… Vuosien varrella on osa oppiaineista vaihtunut ja niitä on tullut lisää. Opetussuunnitelmat ovat vaihtuneet ja niiden sisällöt ovat muuttuneet kutakin aikaa vastaaviksi.
Maaherrankatu 2:ssa on opiskellut ja valmistunut tuhansia ylioppilaita. Opiskelijoissamme on niitä, joiden äiti tai isoäiti on kirjoittanut ylioppilaaksi Kuopion tyttölyseosta tai Kallaveden lukiosta. Mutta myös niitä, joilla suvussa ei ole vielä montaakaan ylioppilasta.
Tämän satavuotiaan kouluvanhuksen uumenissa teemme töitä sivistyksen eteen. Itse kukin omalla tavallaan. Kun Kuopion tyttökoulua perustettiin, se perustettiin ”korkeampaa naissivistystä” varten. Tänään ei naissivistystä tarvitse enää mainita erikseen vaan lukion tavoitteena on laaja-alaisen sivistyksen vahvistaminen ihan kaikille tasapuolisesti.
Lukiossa kasvetaan yhdessä avarakatseisiksi ja empaattisiksi yhteiskunnan jäseniksi. Tavoitteena on, että opiskelija oppii tunnistamaan ja kehittämään omia vahvuuksiaan niin, että hän uskoo omiin mahdollisuuksiinsa toteuttaa unelmiaan.
Näitä tavoitetta kohti jatkamme, ylpeinä hienosta satavuotiaasta Kallaveden lukiorakennuksesta.
Kiitos kuluneeta lukuvuodesta ja hyvää kesää kaikille!
Kallaveden lukion vuosikertomus 2023 - 2024Verkkopainos4.4.2024