Opinto-ohjaus
Lukion opinto-ohjauksen tarkoituksena on auttaa opiskelijaa lukio-opiskelussa ja luoda pohjaa lukion jälkeiselle uravalinnalle. Opinto-ohjaus toteutetaan luokkaopiskeluna ja pienryhmä- sekä yksilöohjauksena. Opiskelija voi varata ajan henkilökohtaisesti tai ryhmässä opinto-ohjaajalta tai tulla ilman ajanvarausta keskustelemaan opinto-ohjaajan kanssa.
Jokaisella ryhmällä on oma vastuu-opo. Opinto-ohjaajat löydät 1. kerroksesta.
Opinto-ohjaajien puhelinnumerot ovat:
- Annika Jonninen
puh. 044 7184527 - Mirva Palviainen (virkavapaalla); Lotta Hintsala
puh. 044 7181066 - Anne Sivén
puh. 044 7184528
Jokainen opettaja on opiskelijan ohjaaja oman oppiaineensa opiskeluun liittyvissä kysymyksissä.
Opintosuunnitelma:
Opiskelija laatii yhdessä opinto-ohjaajan ja ryhmänohjaajan kanssa itselleen opiskelusuunnitelman lukio-opintojen alussa ja sitä päivitetään opintojen aikana. Opiskelusuunnitelma tehdään osaksi opintosuunnitelmaa Wilmassa. Opintosuunnitelmaa täydennetään toisen ja kolmannen opintovuoden aikana ylioppilastutkintosuunnitelmalla sekä jatko-opinto- ja urasuunnitelmalla.
Opetussuunnitelman mukaan OPO1-kurssi suoritetaan kokonaan ensimmäisenä opintovuonna ja OPO2-kurssi toisena ja kolmantena opintovuonna.
Lukiokoulutuksen oppimäärän suorittaneella henkilöllä, joka ei ole saanut jatko-opiskelupaikkaa tutkintoon johtavassa koulutuksessa, on oikeus saada opintoihin hakeutumiseen ja urasuunnitelmiin liittyvää ohjausta oppimäärän suorittamisvuotta seuraavan vuoden aikana. Ohjauksesta vastaa koulutuksen järjestäjä, jonka oppilaitoksessa oppimäärä on suoritettu.
Ryhmänohjaus
Ryhmänohjaaja seuraa oman ryhmänsä opiskelijoiden opintojen edistymistä ja kurssivalintoja sekä puuttuu tarvittaessa ongelmiin. Ryhmänohjaajat lähettävät viikoittain opiskelijoilleen ja heidän huoltyajilleen viikkotiedotteen, jossa käsitellään ajankohtaisia kouluun ja opiskeluun liittyviä asioita. Ryhmänohjaus pidetään kaksi kertaa jaksossaan ryhmänohjaajien luokissa. Lisäksi voidaan järjestää tarpeen mukaan muita ryhmänohjaustuokioita. Kaikkien opiskelijoiden tulee olla mukana ryhmänohjauksessa. Ryhmänohjaus on osa opinto-ohjauksen oppimäärää, joka suoritetaan kolmen vuoden aikana.
Ryhmänohjaustuokiot lukuvuonna 2024 – 2025
- 1. jaksossa ti 20.8. ja to 12.9.
- 2. jaksossa ti 8.10. ja to 31.10.
- 3. jaksossa ti 3.12. ja to 16.1.
- 4. jaksossa ti 11.2. ja to 13.3.
- 5. jaksossa to 3.4. ja ti 6.5.
Ryhmänohjaajat ja opinto-ohjaaja pitävät tarvittaessa yhteyttä opiskelijoiden vanhempiin tai huoltajiin. Ryhmänohjauksessa käsitellyt asiat löydät myös koulun kotisivulta.
Koulun kotisivun kalenterissa on kaikki tärkeät päivämäärät. Koulun ilmoitustaulut kannattaa tutkia säännöllisesti. Päivä- ja viikkokohtaiset tiedotukset voit lukea ala-aulan ja 2. kerroksen info-TV:stä.
Tukiopetus ja tukikurssit
Jos sinulla on vaikeuksia lukiossa jonkin aineen opiskelussa, voit saada tukiopetusta. Kysy lisää aineenopettajalta.
Kallaveden lukiossa on tarjolla seuraavat tukikurssit:
- Tukea lukioenglantiin ENA11
- Ruotsin perusteiden kertaus RUB1 8
- Tukea pitkän matematiikan opintoihin MAA17
- Tukea lyhyen matematiikan opintoihin MAB11
Erityisopettaja/erityinen tuki lukiossa
Opiskelijalla on oikeus saada tarvittaessa tukea lukio-opintoihinsa. Erityisopettajan tehtävänä on tukea opiskelijaa oppimiseen liittyvissä vaikeuksissa (esim. kielelliset vaikeudet kuten lukemisen ja kirjoittamisen vaikeus eli lukivaikeus). Lukion erityisopetus on ensisijaisesti pedagogista tukea, joka kohdistuu oppimaan oppimiseen, oman oppimistyylin löytämiseen sekä itsetunnon vahvistamiseen oppijana. Erityisopettaja antaa yksilöohjausta, tekee oppimisvalmiuksia mittaavia testejä ja tukee opiskelussa. Hän myös opastaa mahdollisesti tarvittavien erityisjärjestelyjen anomisessa ylioppilaskirjoituksia varten. Huolehdi itse, että saat tarvitessasi luki-todistuksen ylioppilaskirjoitusten ilmoittautumisen liitteeksi.
Erityisopettajana toimii Annulotta Marjanen. Hänen vastaanottonsa on koulun 1. kerroksessa ja hän on tavattavissa kaikkina arkipäivinä. Hänet tavoittaa Wilma-viestillä, sähköpostitse annulotta.marjanen@kuopio.fi tai puhelimitse 044-7184819.
Opiskelijahuolto
Oppilaitoskohtaisen opiskeluhuoltoryhmän tehtävänä on vastata oppilaitoksen opiskeluhuollon suunnittelusta, kehittämisestä, toteuttamisesta ja arvioinnista. Ryhmää johtaa rehtori.
Yksilökohtainen opiskeluhuolto toteutetaan yhteistyössä opiskelijan ja hänen huoltajiensa kanssa. Opiskelijan omat toivomukset on otettava huomioon häntä koskevissa toimenpiteissä ja ratkaisuissa. Alaikäisellä on oikeus kieltää huoltajaa osallistumasta itseään koskevan asian käsittelyyn ja saamasta häntä koskevia tietoja painavasta syystä, jos se ei ole selvästi vastoin hänen etuaan. Huoltajalla ei ole oikeutta kieltää alaikäistä käyttämästä opiskeluhuollon palveluja.
Asian käsittely monialaisessa asiantuntijaryhmässä perustuu opiskelijan suostumukseen. Ellei opiskelijalla ole edellytyksiä arvioida annettavan suostumuksen merkitystä, suostumuksen antaa huoltaja. Opiskelijan yksilöidyllä kirjallisella suostumuksella hänen asiansa käsittelyyn voi osallistua tarvittavia opiskelijahuollon yhteistyötahoja tai opiskelijan läheisiä.
Oppivelvollisuus
Laajennettu oppivelvollisuus astui voimaan vuonna 2021.
Oppivelvollisuus päättyy, kun nuori täyttää 18 vuotta tai kun hän tätä ennen suorittaa toisen asteen tutkinnon (ylioppilastutkinto tai ammatillinen tutkinto).
Oppivelvollisuuteen kuuluvien opintojen ja tutkinnon suorittamisen on edistyttävä opiskelijan henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman mukaisesti (OVL 6 §). Oppivelvollisuuden suorittamisessa otetaan siis huomioon opiskelijan yksilölliset tavoitteet ja valmiudet.
Lukiolain mukaan lukiokoulutuksen oppimäärä tulee suorittaa neljässä vuodessa, jollei koulutuksen järjestäjä myönnä opiskelijalle sairauden, vamman tai muun erityisen syyn vuoksi lisäaikaa opintojen loppuun saattamiseen.
Koulutuksen järjestäjän tehtävänä on seurata opintojen edistymistä. Koulutuksen järjestäjän tulee ilmoittaa oppivelvollisen huoltajalle tai muulle lailliselle edustajalle, jos opinnot eivät edisty riittävästi. Koulutuksen järjestäjän on lisäksi selvitettävä oppivelvollisen saamien koulutuksen järjestäjän tukitoimien riittävyys sekä tarvittaessa ohjattava oppivelvollinen hakeutumaan muiden tarkoituksenmukaisten palveluiden piiriin.
Voiko oppivelvollisuuden suorittamisen keskeyttää?
Päätös oppivelvollisuuden suorittamisen keskeyttämisestä tehdään oppivelvollisen taikka hänen huoltajansa tai muun laillisen edustajansa hakemuksesta. Oppivelvollisuuden suorittamisen keskeyttämisestä päättää opetuksen tai koulutuksen järjestäjä tai oppivelvollisen asuinkunta, jos nuorella ei ole opiskelupaikkaa.
Oppivelvollisuuden suorittaminen keskeytetään pääsääntöisesti määräaikaisesti eli oppivelvollisuuden suorittamisen esteenä olevan olosuhteen arvioidun keston ajaksi. Oppivelvollisuuden suorittaminen voidaan keskeyttää toistaiseksi ainoastaan silloin, jos oppivelvollisuuden suorittamisen estävä sairaus tai vamma on luonteeltaan pysyvä.
Tilapäisen ulkomailla oleskelun ajaksi oppivelvollisuuden suorittamisen voi keskeyttää vain, jos oppivelvollinen osallistuu oppivelvollisuuden suorittamista vastaavaan koulutukseen ulkomailla tai hänen muutoin voidaan katsoa suorittavan oppivelvollisuutta ulkomailla oleskelun aikana.
Jos oppivelvollisuuden suorittamisen keskeyttämistä haetaan sairauden tai vamman taikka vaikean elämäntilanteen vuoksi, päätöksentekijän tulee ennen päätöksen tekemistä selvittää, onko oppivelvollisuuden suorittaminen mahdollista yksilöllisten valintojen, yksilöllistämisen, välttämättömien tukitoimien tai kohtuullisten mukautusten avulla.
Jos oppivelvollinen nuori on aikeissa keskeyttää opintonsa, koulutuksen järjestäjän on selvitettävä yhdessä oppivelvollisen ja hänen huoltajansa kanssa mahdollisuudet suorittaa opintoja muussa oppimisympäristössä tai mahdollisuudet hakeutua muuhun koulutukseen. Tarvittaessa vaihtoehdot selvitetään yhteistyössä toisen opetuksen tai koulutuksen järjestäjän kanssa. Koulutuksen järjestäjän on lisäksi selvitettävä oppivelvollisen saamien koulutuksen järjestäjän tukitoimien riittävyys sekä tarvittaessa ohjattava oppivelvollinen hakeutumaan muiden tarkoituksenmukaisten palveluiden piiriin.
Jos oppivelvollinen opiskelija itse ilmoittaa eroavansa oppilaitoksesta eli keskeyttävänsä opinnot, eroamispäätöstä ei voida tehdä ennen kuin oppivelvollinen on osoittanut, että hänellä on uusi opiskelupaikka. Jos opiskeluoikeus on päättymässä opiskelijan runsaiden poissaolojen vuoksi, tulee koulutuksen järjestäjän selvittää oppivelvollisen tilanne ennen opiskeluoikeuden päättymistä koskevan päätöksen tekemistä. Ennen eronneeksi katsomista koulutuksen järjestäjän tulee ilmoittaa oppivelvolliselle sekä hänen huoltajalleen ja muulle lailliselle edustajalleen, että oppivelvollinen voidaan katsoa eronneeksi, jos hän on ilman perusteltua syytä poissa opetuksesta.
Jos koulutuksen järjestäjä ei saa tietoa, että oppivelvollinen on jatkanut opintojaan toisessa oppilaitoksessa, tulee tehdä ilmoitus oppivelvollisen asuinkunnalle.
Oppivelvolliselle itselleen ei aseteta sanktioita oppivelvollisuuden laiminlyönnistä.
Oppivelvollisen huoltajan tai muun laillisen edustajan on huolehdittava siitä, että oppivelvollisuus tulee suoritettua (OVL 9 §).
Jos opiskelija haluaa vaihtaa oppilaitoksesta tai alalta toiselle, koulutuksen järjestäjät ohjaavat ja tukevat opiskelijaa siihen saakka, kunnes opiskelija on aloittanut uudet opinnot . Tämän jälkeen vastuu siirtyy uudelle koulutuksen järjestäjälle.
Tarvittaessa opiskelijaa ohjataan lisäksi sellaisten palvelujen piiriin (esim. sosiaali- tai terveyspalvelut, nuorisotoimen palvelut), jotka antavat tukea opiskelijan elämäntilanteeseen ja mahdollistavat opintojen jatkamisen.
Jos opiskelija aikoo erota koulusta, on hänen ilmoitettava asiasta rehtorille ja varattava ohjausaika opinto-ohjaajalta. Ohjauksen jälkeen opiskelija voi pyytää kansliasta viralliseen erotodistuksen, joka arkistoidaan. Koulusta eroamisesta keskustellaan myös huoltajan kanssa.
Oppivelvollisten osalta tietojen luovutusvelvollisuutta ei enää ole, mutta oppivelvollisen nuoren yksilöinti- ja yhteystiedot voidaan luovuttaa nuoren kotikunnalle etsivää nuorisotyötä varten. Etsivä nuorisotyö voi kuitenkin toimia oppivelvollisen nuoren ja oppivelvollisuuden suorittamisen tukena. Etsivän nuorisotyön tehtävät tai tavoitteet eivät muutu nykyisestä ja etsivän nuorisotyön tehtävistä säädetään jatkossakin nuorisolaissa. Etsivä nuorisotyö perustuu nuoren suostumukseen ja on nuorelle vapaaehtoista.
Lue lisää https://minedu.fi/kysymyksia-ja-vastauksia-oppivelvollisuudesta
Kallaveden lukion opinto-opas 2024 - 20252024 - 202528.1.2015