Opiskeluun osallistumisen seuranta, poissaolojen ehkäiseminen ja niihin puuttuminen
Opiskelujen etenemisen kannalta säännöllinen osallistuminen opetukseen on välttämätöntä. Poissaolojen ehkäisemisessä keskeisintä on opiskelijan oman opiskelumotivaation tukeminen. Opetukseen osallistumista seurataan ja poissaolot kirjataan välittömästi, jotta niitä ei pääse kertymään liikaa. Opintojen etenemisen ja poissaolojen kertymisen pulmatilanteissa pyritään puuttumaan ennaltaehkäisevästi.
Jos opiskelijalle kertyy opintojaksolta poissaoloja, aineenopettaja keskustelee opiskelijan kanssa asiasta. Keskustelun tavoitteena on varmistaa opiskelijan kanssa, että hänellä on osaamista ja edellytykset opintojakson suorittamiseksi. Liialliset poissaolot voivat johtaa opintojakson keskeytymiseen, mikäli opiskelijan antama näyttö ei riitä opintojakson arviointiin. Aineenopettaja ilmoittaa opiskelijan kanssa käydystä keskustelusta ryhmänohjaajalle ja opinto-ohjaajalle.
Ryhmänohjaajan tehtävänä on seurata opiskelijan opintojen etenemistä. Jos poissaoloja on paljon tai niiden syy on epäselvä, ryhmänohjaaja ottaa yhteyttä opiskelijaan asian selvittämiseksi. Jos poissaolojen taustalla vaikuttaa olevan opiskeluhuollollisia tekijöitä, ohjaa ryhmänohjaaja opiskelijaa opiskeluhuollon palveluiden piiriin tai kutsuu koolle moniammatillisen asiantuntijaryhmän. Alaikäisen poissaoloista ryhmänohjaaja ottaa yhteyttä huoltajaan.
Mikäli opiskelija ei aloita opintojaksoa ollenkaan, eli ei ole osallistunut opintojakson kahdelle ensimmäisille oppitunnille eikä ole selvittänyt asiaa aineenopettajan kanssa, aineenopettaja ilmoittaa asiasta ryhmänohjaajalle ja opinto-ohjaajalle.
Ryhmänohjaaja tiedottaa ohjausryhmäänsä poissaoloihin liittyvissä asioissa. Ryhmänohjaajat haastattelevat opiskelijat ensimmäisen opiskeluvuoden aikana yksilöllisesti, jolloin käsitellään myös opiskelumotivaatiota ja opiskeluun osallistumista sekä mahdollisia poissaoloihin liittyviä ongelmia.
Kuopion kaupungin lukioiden poissaolokäytänteet
- Lähtökohtaisesti opetuksesta ei saa olla poissa. Kaikki poissaolot on selvitettävä.
- Poissaolot kultakin opintojaksolta on selvitettävä päättöviikkoon mennessä.
- Projekteissa ja vastaavissa opiskelijoilla tulee olla selvitys/todistus poissaolon syistä muiden lukioiden opettajille.
- Rehtori tai ryhmänohjaaja tai terveydenhoitaja voi kuitata opiskelijan poissaolot, joissa on luotettavasti selvitetty henkilökohtainen syy.
- Vaikka poissaololle on perusteltu syy, opintojaksolla on annettava näytöt. Todistus poissaolon syystä ei riitä opintojakson suoritukseksi.
- Sairauspoissaoloissa ja ennalta sovituissa poissaoloissa opiskelija tekee vastaavat tehtävät kuin muut opiskelijat. Opintojakson arvioiva opettaja määrittelee korvaavien tehtävien tarpeen.
- Jos poissaoloja on liikaa, eikä opettajalla ole näyttöä osaamisesta, opintojakson arvioiva opettaja voi evätä opiskelijan osallistumisen kokeeseen tai vastaavaan näyttöön.
Koulu edellyttää ja oma menestymisesi vaatii, että työskentelet säännöllisesti ja täsmällisesti. Vältä myöhästelyjä ja poissaoloja ilman vakavaa syytä.
Poissaolot merkitään Wilmaan. Alaikäisten opiskelijoiden osalta huoltaja selvittää opiskelijan poissaolot Wilmassa ja täysi-ikäiset opiskelijat selvittävät poissaolonsa itse. Jos olet ollut opintojakson aikana paljon poissa etkä ole suorittanut annettuja tehtäviä, opintojakson suorittaminen voi keskeytyä ellei sinulla ole esittää lääkärintodistusta tai jotakin muuta pätevää selvitystä. Opintojakson keskeyttämisestä ilmoitetaan huoltajalle.
Jos sairauden takia joudut olemaan poissa koulusta enemmän kuin kaksi päivää, ilmoita siitä ryhmänohjaajallesi. Ryhmänohjaaja myöntää pätevän syyn nojalla luvan enintään viiden päivän poissaoloon. Rehtorilta pyydetään lupa pitempiin poissaoloihin. Lupa on aina pyydettävä ajoissa etukäteen ja se anotaan Wilmassa. Päättöviikolle poissaololupaa ei pääsääntöisesti myönnetä.
Päättöpäivän poissaolo sairauden tai muun pätevän syyn takia on aina ilmoitettava etukäteen suoraan opettajalle (esim. Wilma). Muussa tapauksessa uusintakoemahdollisuutta ei ole ja opintojakson suorittaminen katsotaan keskeytetyksi. Päättöpäivän poissaolo tai kokeesta poissaolo on myös selvitettävä ko. opintojakson opettajalle ennen uusintakoetta.
Uusintakokeessa voit koettaa korottaa hylättyä arvosanaa. Hyväksyttyä opintojakson arvasanaa voit korottaa suorittamalla opintojakson uudelleen.
Opintojakson ensimmäisellä oppitunnilla annetaan opintojaksoon liittyvät tärkeät tiedot aikatauluista, arvioinnista ja suoritustavoista. Siksi sinun on syytä olla paikalla. Sairaustapauksissa muista ilmoittaa poissaolostasi kyseisen opintojakson opettajalle.
Oppitunneille tullaan ajoissa. Huomaa, että opintojaksosi arvosanaan vaikuttaa jatkuva näyttö, johon toistuvat myöhästelyt ja runsas poissaolo opetuksesta vaikuttavat.
Kallaveden lukion opinto-opas 2024 - 20252024 - 202528.1.2015