Opiskeluvälineet
Kirjat, vihkot, kynät, kumit, koepaperit, mobiililaitteeen, kurssien materiaalimaksut ja kaikki muutkin opiskeluvälineet lukion opiskelija kustantaa itse. Pidä ne opiskelun sujumiseksi mukana oppitunneilla ja hanki oppimateriaalit ajoissa heti kurssin ensimmäiselle oppitunnille. Voit käyttää painettuja tai sähköisiä oppikirjoja, jos kurssille sopiva digi-kirja on saatavilla. Joillakin kursseilla käytetään pelkästään digikirjoja. Suurin osa lukion kokeista on digi-kokeita.
Opiskelijoiden mobiililaitteet
Lukio-opintojen suorittaminen edellyttää oman päätelaitteen hankintaa. Päätelaitteen tulee olla kannettava tietokone. Laitetta tarvitaan digitaalisten oppimateriaalien käyttämiseen, muistiinpanojen tekemiseen, opintoihin liittyvien töiden tekemiseen ja palauttamiseen, testeihin tai kokeeseen vastaamiseen. Opiskelussa käytettävien ohjelmistojen asentaminen koneelle opastetaan opintojen alussa TVT-opokurssilla.
Lukiolaisen kannettavan tietokoneen muistilista
- Abitti-yhteensopivuus – Sähköinen yo-koe vaikuttaa laitteen tyyppiin. Sitä varten on oltava kannettava tietokone, joka käynnistyy Abitti-systeemiin. Ylioppilastutkinto Suomessa-sivustolla on teknisiä ohjeita tämän suhteen.
- Laitteessa on USB-portti tikkua varten.
- Laitteessa pitää olla liitäntä langallista verkkoa varten. Joissakin laitteissa voidaan käyttää langalliseen verkkoon USB-adapteria. Tällöin laitteessa pitää olla vähintään kaksi USB-porttia.
- Laitteessa täytyy olla mahdollisuus käyttää WLAN-verkkoa. Kuopion lukioissa on oppilailla käytössä langaton verkko.
- Laitteen pitää yhdistyä Abitti-koeverkkoon langattomasti.
- Akku kestää päivän ajan todellista käyttöä.
- Kone on jämäkkä. Se mahtuu reppuun tai laukkuun ja se kestää laukussa tai repussa kantamisen.
- Näppäimistön on oltava riittävän kokoinen ja siinä on oltava ”tuntoa”.
- Kosketushiiri (tai kosketusnäyttö) toimii kunnolla.
- Kaikki lisälaitteet (mm. näppäimistö, hiiri ja kuulokkeet) on hankittava kirjoituksia varten langallisena.
- Käynnistymisaika on riittävän lyhyt. Pitkästä viiveestä on haittaa, koska läppäri suljetaan jopa kymmeniä kertoja päivässä.
- Laitteessa on laitetakuu tai huoltosopimus. Puuttuminen voi kertoa, että varaosiakaan ei välttämättä saa.
Lisää tietoa:
Sopivan tietokoneen hankinta (Abitti)
Ylioppilastutkintolautakunnan päätelaiteohje.
Ensimmäisen vuoden opiskelijoiden käyttäjätunnukset ja salasanat on annettu heille lukujärjestyksen teon yhteydessä kesällä. Tarkemmat ohjeet käyttöoikeuksista he ovat saavat ensimmäisen jakson opinto-ohjauksen tietotekniikkaosuuden yhteydessä. Käyttö keskittyy omiin laitteisiin ja niiden liitoksiin koulun verkkoihin. Koululla on vain varalaitteita, joita voi käyttää, jos oma laite lakkaa toimimasta. Opastus tapahtuu OP5-kurssilla. Opiskelijat voivat tulostaa koulutöitä vahtimestarin koppiin tai kirjastoon.
Oman laitteen hankkimista edellytetään. Opiskelija voi kirjautua omalla laitteella koulun panOPPILAS-verkkoon.
Tuotantoluokat
Luokka 501 on varustettu tuotantoluokaksi. Tuotantoluokka on tila, jossa oppitunnit voidaan tallentaa tai välittää korkealaatuisena mediavirtana Internetiin. Opiskelijoilla on näin mahdollisuus katsoa taltioidut oppitunnit jälkeenpäin Internetin välityksellä ajasta ja paikasta riippumattomasti. Tämä mahdollistaa tunnilla käytyjen asioiden kertaamisen rauhassa omaan tahtiin. Erityisesti tästä on hyötyä kokeeseen kertaamisessa ja silloin kun sairauden takia joudut olemaan poissa oppitunneilta.
Koulun kirjasto
Kirjasto löytyy 4. kerroksesta (lk 411). Kokoelmiin kuuluu sekä tieto- että kaunokirjallisuutta. Kirjastosta lainataan aineistoa sähköisen lainauspalvelun WeLibin kautta. Opiskelija voi lainata koululaiskannettavallaan aineistoja kirjastosta löytyvän ohjeen mukaisesti. Kirjastoa pyritään pitämään auki vähintään kerran viikossa kussakin jaksossa. Aukioloajat ilmoitetaan myöhemmin. Kirjastoa voidaan hyödyntää myös oppituntien aikana. Koulukirjastosta vastaa Mirka Oinonen.
Koulumme opiskelijat voivat lukea Helsingin Sanomien verkkoversiota (www.hs.fi). Ensimmäisen kerran kirjautuminen tulee tehdä koulun verkossa. Sen jälkeen voit lukea digilehteä myös kotona.
Digilehteä pääsee lukemaan näin:
- Klikkaa verkkolehden (www.hs.fi) yläosasta kohtaa ”Kirjaudu”.
- Valitse kirjautumisvaihtoehdoista ”Organisaatiot”.
- Valitse ”Oppilaitoskirjautuminen”.
- Valitse avautuvalta sivulta oikea koulu. Sinut ohjataan koulumme Wilma-sivulle.
- Kirjaudu normaalisti Wilmaan.
Pääset käyttämään digilehteä kirjautuneena.
Koska kirjasto on kovin pieni, on lehdet sijoitettu lehtilukusaliin 2. kerrokseen, jossa on mahdollista lukea sanoma- ja aikakauslehtiä. Siellä on mahdollista myös opiskella, koska tila on rauhoitettu hiljaiseksi tilaksi. Kaikkien viihtyvyyden vuoksi opiskelijoiden on syytä muistaa laittaa lehdet hyllyyn paikoilleen eikä jättää niitä lojumaan.
Löytötavarat ja lokerot
Unohtuneet tavarat toimitetaan alakertaan vahtimestarin koppiin tai koulun kansliaan (2. kerros). Halutessasi saat henkilökohtaisen lokeron käyttöösi maksamalla 10 euron pantin vahtimestarille. Lokeroita löytyy ensimmäisen ja kolmannen kerroksen käytävältä.
Asiointi kansliassa
Kansliassa voit asioida koulusihteeri Veera Heinosen kanssa vapaa-aikanasi kello 8 – 9.45 ja 11 – 15 välisenä aikana. Perjantaisin kanslia on auki klo 14 saakka.
DIGITAALINEN OPISKELIJAKORTTI
Kuopion lukion opiskelijana olet oikeutettu maksuttomaan digitaaliseen Slice-opiskelijakorttiin. Kortti toimii virallisena todistuksena opiskeluistasi lukiossa. Opiskelijakortti oikeuttaa VR:n ja Matkahuollon etuihin sekä tuhansiin muihin Slice-opiskelijaetuihin halki Suomen. Siksi se kannattaakin ottaa heti opintojen alussa käyttöön.
Slice-opiskelijakortin käyttöönotto:
Käy antamassa lupa Slicelle digitaalisen opiskelijakortin toimittamista varten Wilmassa. Lupa tietojen siirtoon löytyy kohdasta Lomakkeet > Slice-opiskelijakortti. Tietosi siirtyvät Slicelle puolessa tunnissa. Seuraa sähköpostiisi saapuvia ohjeita opiskelijakortin aktivointia varten. Mikäli viestiä ei vuorokauden sisällä kuulu, tarkista roskapostikansiosi ja ota tarvittaessa yhteyttä info@slice.fi. Lataa Slice.fi-sovellus sovelluskaupastasi ja kirjaudu sisään sähköpostiin saamillasi tunnuksilla. Slice-opiskelijakortin käyttöönottoon perehdytään jokaisessa lukiossa erikseen lukuvuoden alussa.
Kallaveden lukion opinto-opas, 4. vsk2023 - 202428.1.2015