Opintojakson arviointi
Opiskelija saa arvosanan opintojaksoihin sisältyvistä opinnoista. Opintojaksoihin sisältyvistä pakollisista opinnoista ja valtakunnallisista valinnaisista opinnoista annetaan numeroarvosanat (4 – 10) lukuun ottamatta opinto-ohjauksen opintojaksoja, joista annetaan suoritusmerkintä (S = suoritettu, H = hylätty). Muista valinnaisista opinnoista (Kuopion lukioiden omat opintojaksot) voidaan antaa arvosanaksi numeroarvosana tai suoritusmerkintä. Arviointitapa löytyy opetussuunnitelmasta.
Arvioimatta jättäminen
Jos opiskelija keskeyttää opintojakson suorittamisen, on opiskelijan ilmoitettava siitä opintojakson opettajalle.
Huom!
Opintojakson voi keskeyttää viimeistään kirjallisen kokeen aikana. Jos kokeessa ilmoittaa keskeyttävänsä oppiaineen opiskelun, uusintakuulustelumahdollisuus evätään. Opintojakson voi myös keskeyttää, jos jättää tulematta päättöpäivään tai kokeeseen ilmoittamatta hyväksyttyä syytä etukäteen. Opiskelijan on ilmoitettava ko. opintojakson opettajalle jos aikoo keskeyttää opintojakson.
Opintojakson arviointi edellyttää läsnäoloa opetuksessa, jollei erikseen ole sovittu opintojakson itsenäisestä suorittamisesta. Jos opiskelijalle kertyy opintojaksolta poissaoloja, aineenopettaja keskustelee opiskelijan kanssa asiasta. Keskustelun tavoitteena on varmistaa opiskelijan kanssa, että hänellä on osaamista ja edellytykset opintojakson suorittamiseksi. Liialliset poissaolot voivat johtaa opintojakson keskeytymiseen, mikäli opiskelijan antama näyttö ei riitä opintojakson arviointiin. Ryhmänohjaaja ilmoittaa huoltajalle opintojakson keskeytymisestä kirjallisesti. Keskeytynyt suoritus näkyy Wilmassa K-merkintänä.
Poissaolot opintojaksolta on selvitettävä Wilmassa päättöpäivään mennessä. Opintojaksoon kuuluvat tehtävät on myös oltava tehtyinä päättöpäivään mennessä. Jos näin ei ole, opettaja ei ole velvollinen ottamaan sinua kurssikokeeseen tai päättöpäivään ja opintojakson suorittaminen saattaa keskeytyä.
Jos opintojakso keskeytyy, se on suoritettava kokonaan uudelleen.
Itsenäisesti suoritettava opintojakso jää arvioimatta, jos opiskelija ei ole suorittanut annettuja tehtäviä tai opiskelija ei ole noudattanut itsenäisen suorittamisen yhteydessä annettuja ohjeita tai sopimuksia.
Sairauden tai jonkin muun opettajan hyväksymän syyn takia kesken olevasta opintojakson suorituksesta opiskelija saa i-merkinnän. Opintojakso on suoritettava loppuun seuraavan jakson aikana. Tämän jälkeen i-merkintä poistetaan ja koko opintojakso on suoritettava uudelleen.
Hylätyn opintojakson arvosanan korottaminen
Opiskelijalla on mahdollisuus korottaa hylättyä arvosanaa osoittamalla osaamistaan opintojakson keskeisissä sisällöissä ja taidoissa oppiaineen opettajan kanssa tehdyn suunnitelman mukaisesti.
Jos opiskelija saa opintojaksosta hylätyn arvosanan (4) tai opintojakson suoritus muutoin hylätään, annetaan opiskelijalle mahdollisuus uusintakuulusteluun yhden kerran saman lukuvuoden aikana. Jos opiskelija on poissa kokeesta ilman hyväksyttävää syytä, hänellä ei ole oikeutta osallistua uusintakuulusteluun. Sairastumisesta ennen koetta on ilmoitettava kokeen opettajalle. Poissaolo kokeesta on selvitettävä opettajalle ennen uusintakokeeseen osallistumista.
Uusintakuulusteluun ilmoittaudutaan omalla käyttäjätunnuksella osoitteessa Wilman etusivulta kohdasta Tentit.
Hyväksytyn opintojakson arvosanan korottaminen
- Opiskelija voi uusia hyväksytysti suorittamansa opintojakson osallistumalla uudelleen kyseisen opintojakson opetukseen. Tällaisten uusintayritysten määrää ei rajoiteta.
- Opiskelija voi myös uusia hyväksytysti suorittamansa opintojakson yhden kerran niin sanottuna itsenäisenä suorituksena. Suoritukseen liittyvät työt ja tehtävät sekä itsenäisen suorituksen aikataulu sovitaan kyseisen oppiaineen opettajan kanssa.
Vilppi ja plagiointi
Jos opiskelija syyllistyy opintojakson suoritukseen liittyvässä koetilanteessa todennetusti vilpilliseen menettelyyn tai vilpin yritykseen tai avustaa siinä, se johtaa kyseisen suorituksen hylkäämiseen. Vilpillinen menettely voi johtaa myös koko opintojakson hylkäämiseen, jolloin opiskelija joutuu käymään kyseisen opintojakson uudelleen.
Matkapuhelimen ja älykellon käyttö koetilanteessa on ehdottomasti kielletty, mikäli opettaja ei toisin ohjeista, ja johtaa kokeen ja opintojakson hylkäämiseen.
Jos jokin opintojaksoon liittyvä, arvioitava ja arvosanaan vaikuttava suoritus osoittautuu plagiaatiksi, kyseinen suoritus hylätään. Plagioinnilla tarkoitetaan sitä, että toisen henkilön ideoita ja tekstiä esitetään omana tuotoksena alkuperäistä lähdettä ilmoittamatta.
Vilppi- ja plagiaattitapaukset käsitellään rehtorin, kyseisen opintojakson opettajan ja asianomaisen opiskelijan kesken. Tästä tilanteesta laaditaan muistio, jonka asianosaiset allekirjoittavat. Vilpistä tiedotetaan aina alaikäisen opiskelijan huoltajalle.
Vilppi ylioppilastutkinnossa
Kokelaan tulee olla ennen ylioppilastutkintoon osallistumista selvillä siitä, mitä seuraamuksia on vilpillisestä menettelystä, vilpin yrityksestä, tutkintojärjestyksen törkeästä rikkomisesta tai koetilaisuuden häirinnästä teknisten laitteiden avulla tai muulla tavoin.
Päätöksen seuraamuksen määräämisestä tekee lukion rehtori. Päätöksen siitä, että kokelas menettää oikeutensa osallistua meneillään olevaa tutkintokertaa seuraavan tutkintokerran kokeisiin, tekee Kuopion lukioiden johtotiimi.
Vilppitapauksissa tai sellaisen epäilyissä toimitaan Ylioppilastutkintolautakunnan määräysten mukaisesti: https://www.ylioppilastutkinto.fi/images/sivuston_tiedostot/Ohjeet/Yleiset/yleiset_maaraykset_ja_ohjeet.pdf?v=190220
Etenemisehdot
Etenemisehdot, esim. kurssien suoritusjärjestys, selvitetään ko. aineen opetussuunnitelmassa.
Hyväksytysti suoritettu oppiaineen oppimäärä
Oppiaineen oppimäärä muodostuu opiskelijan henkilökohtaisen opintosuunnitelman mukaisesti opiskelemista opinnoista. Opiskelijan opintosuunnitelma tarkentuu lukio-opintojen aikana. Sen laatiminen ja seuranta ohjaavat opiskelijaa tarkoituksenmukaisiin ja tavoitteellisiin opintojaksojen valintoihin. Samassa oppiaineessa eri opiskelijoilla voi olla erilaajuiset oppimäärät.
Oppiaineen oppimäärän arvosana määräytyy opiskelijan opiskelemien pakollisten ja valtakunnallisten valinnaisten opintojen arvosanojen opintopisteiden mukaan painotettuna aritmeettisena keskiarvona. Jälkikäteen ei voi poistaa opiskelijan opiskelemia pakollisia opintoja eikä hyväksytysti suoritettuja valtakunnallisia valinnaisia opintoja. Opinnoista voi poistaa jälkikäteen valinnaisia opintoja, jos opiskelija saa kokoon vaadittavat 150 opintopistettä.
Muiden valinnaisten opintojen ja temaattisten opintojen mahdollisesta kuulumisesta jonkin oppiaineen oppimäärään määrätään paikallisessa opetussuunnitelmassa. Kuopion lukioiden omista opintojaksoista luetaan oppiaineen oppimäärään vain opiskelijan hyväksytysti suorittamat opinnot.
Mikäli opiskelija osoittaa erillisessä kuulustelussa (tentti) suurempaa kypsyyttä ja parempaa oppiaineen hallintaa kuin opintojaksojen arvosanoista määräytyvä oppiaineen arvosana edellyttää, tulee arvosanaa korottaa. Lisäksi arvosanaa voidaan korottaa, jos opiskelijan arvioinnista vastaavat päättävät, että opiskelijan tiedot ja taidot ovat hänen antamiensa näyttöjen perusteella oppiaineen päättövaiheessa opintojaksojen arvosanojen perusteella määräytyvää arvosanaa paremmat.
Saadakseen oppiaineen oppimäärän hyväksytysti suoritetuksi opiskelijan on suoritettava pääosa oppiaineen opinnoista hyväksytysti. Hylättyjä arvosanoja saa olla pakollisissa ja valtakunnallisissa valinnaisissa opinnoissa enintään seuraavasti:
Opiskelijan opiskelemia
pakollisia ja valinnaisia opintoja, |
joista voi olla hylättyjä opintoja
enintään |
2–5 opintopistettä | 0 opintopistettä |
6–11 opintopistettä | 2 opintopistettä |
12–17 opintopistettä | 4 opintopistettä |
18 opintopistettä tai enemmän | 6 opintopistettä |
Päättötodistuksessa numeroin arvioitavat oppiaineet
Pakollisten oppiaineiden ja valinnaisten vieraiden kielten oppimääristä annetaan lukiokoulutusta koskevan valtioneuvoston asetuksen (810/2018) mukainen numeroarvosana. Opinto-ohjauksesta annetaan suoritusmerkintä. Mikäli opiskelija pyytää, hän on oikeutettu saamaan suoritusmerkinnän liikunnasta ja sellaisista oppiaineista, joissa opiskelijan suorittama oppimäärä käsittää vain kaksi opintopistettä, sekä valinnaisista vieraista kielistä, mikäli opiskelijan suorittama oppimäärä niissä käsittää korkeintaan neljä opintopistettä.
Hyväksilukeminen
Vain hyväksytysti suoritetut opinnot katsotaan lukiolain 27 §:ssä tarkoitetuksi aiemmin hankituksi osaamiseksi, joka opetuksen järjestäjän tulee tunnustaa.
Lukiolain (714/2018) 27 §:n mukaan koulutuksen järjestäjän tehtävänä on opiskelijan henkilökohtaisen opintosuunnitelman laatimisen yhteydessä selvittää ja tunnistaa opiskelijan aiemmin hankkima osaaminen tämän esittämän selvityksen perusteella.
Lukioasetuksen (810/2018) 17 §:n mukaan hylätty suoritus merkitään arvosanalla 4. Koska arvosanalla 4 suoritetut opinnot on hylätty, niistä ei näin ollen synny sellaista opetussuunnitelman tavoitteita ja sisältöjä vastaavaa osaamista, jota voisi tunnustaa.
Jos sen sijaan opiskelija on saanut suoritettua hyväksytysti jonkin oppiaineen koko oppimäärän, se voidaan hyväksi lukea sellaisenaan, vaikka siinä olisi lukion opetussuunnitelman perusteiden sallima määrä hylättyjä arvosanoja (Lukion opetussuunnitelman perusteet 2019, luku 5.3 Oppiaineen oppimäärän arviointi).
Jaksoarvostelu
Jaksoarviointi tehdään kunkin jakson päätyttyä. 2. ja 4. jakson jälkeen alle 18-vuotiaiden opiskelijoiden huoltajia pyydetään tarkastamaan opiskelijan opintosuoritukset. Opintojaksojen arvosanat ovat jatkuvasti nähtävissä Wilmassa. – Jos opintojakso ulottuu kahden jakson ajalle, arvioidaan se vasta koko opintojakson päätteeksi.
Lukion oppimäärän suoritus
Opiskelija on suorittanut lukion oppimäärän, kun hän on suorittanut hyväksytysti kaikkien opinto-ohjelmaansa kuuluvien oppiaineiden oppimäärät (vähintään 150 opintopistettä).
Huom!
Jos et ole suorittanut 3. vuoden kolmannen jakson päättyessä lukion oppimäärää, sinun tulee neuvotella opinto-ohjaajan kanssa suorituksista ja allekirjoittaa suoritussuunnitelma!
Oppiaineen oppimäärän arvosanan korotus ja tentit
Opiskelijalle, joka ei ole tullut hyväksytyksi jossakin oppiaineessa tai joka haluaa korottaa saamaansa arvosanaa, on järjestettävä mahdollisuus suorittaa oppiaineen oppimäärä hyväksytysti tai korottaa arvosanaansa. (Lukiolaki 10.8.2018/714 37§)
Opiskelija voi osallistua tällaiseen kuulusteluun eli tenttiin yhden kerran kyseisen oppiaineen ylioppilaskirjoituskertaa kohden. Mikäli opiskelija osoittaa erillisessä kuulustelussa suurempaa kypsyyttä ja oppiaineen hallintaa kuin opintojaksojen arvioinnista määräytyvä oppiaineen arvosana edellyttää, tulee arvosanaa korottaa.
Oppiaineen oppimäärän arvosanaa on mahdollista korottaa edellä mainitun erillisen kuulustelun lisäksi
- paikallisten opintojaksojen pohjalta annetulla lisänäytöllä
- mikäli opiskelijan arvioinnista päättävät harkitsevat, että opiskelijan tiedot ja taidot ovat oppiaineen päättövaiheessa opintojaksojen arvosanojen perusteella määräytyvää arvosanaa paremmat.