Koulullamme on ollut pitkään tapana viettää Kirjan ja ruusun päivää huhtikuun lopulla, jolloin olemme saaneet vieraaksemme kirjailijoita, taiteilijoita ja muita kulttuurielämän vaikuttajia. Korona-aikana perinne on ollut unholassa ja nykyiset lukiolaiset eivät ole päässeet nauttimaan kulttuuripäivästä.
Alkuvuodesta aivan viimeisinä hakupäivinä laitoimme kirjailijavierailuhakemuksen perusteluineen Suomen tietokirjailijat ry:lle. Kun jo muutaman päivän kuluttua tuli viesti “Tämän kevään vierailukohteet on valittu – oppilaitokseenne saapuu tietokirjailija Olli Löytty”, olimme ilahtuneita, sillä häntä juuri olimmekin toivoneet vieraaksi, onhan hän kirjallisuustutkija ja lapsuudessaan Namibiassa asunut rasismitutkija, jonka kirja Jäähyväiset kotimaiselle kirjallisuudelle oli aiheuttanut kohua ja keskustelua. Saimme koulullekin lahjaksi Löytyn tietokirjoja.
Kun vielä kevään aikana koronarajoitukset höllenivät ja selvisi, että tilaisuus voidaan järjestää salissa ihan livenä, innostus alkoi levitä. Saisimme ilmielävän kirjailijavieraan! Tilaisuuden suunnittelu pääsi todella käyntiin.
Uuden opetussuunnitelman mukaan äidinkielen neljännellä kurssilla luetaan tietokirja, mikä sopi hyvin kevään ohjelmaan. Löytyn kirjan lupasivat lukea ja juontajiksi ryhtyä Krista Majuri ja Pyry Pitkänen, joille tuleva juontokokemus olikin mieluinen haaste ja hyvää esiintymiskokemusta. Rohkeasti vain muutkin tulkaa mukaan järjestämään seuraavia tilaisuuksia.
Olli Löytty lähetti vielä meille kiitoksensa ja kevätterveisensä:
Tervehdys Kallaveden lukion opiskelijoille ja opettajille
Kävin tietokirjavierailulla Kallaveden lukiossa 28.4.2022. Vierailua sponsoroi Suomen tietokirjailijat ry. Tähän Suomen suurimpaan kirjailijajärjestöön kuuluu 3300 jäsentä, ja sen tavoitteena on edistää tietokirjallisuutta ja valvoa tieto- ja oppikirjailijoiden tekijänoikeudellisia ja taloudellisia etuja (ks. suomentietokirjailijat.fi). Yhtenä työmuotona on tietokirjailijoiden lähettäminen kouluihin kertomaan työstään.
Tämä oli neljäs tai viides tekemäni tietokirjailijavierailu ja ehdottomasti mukavin. Eniten minua liikutti tilaisuuden juontajina toimineiden opiskelijoiden Kristan ja Pyryn työpanos. Heidän perehtyneisyytensä, luonteva esiintymisensä ja minuun kohdistama ystävällisyytensä teki koko reissusta minun kannaltani onnistuneen. Kiitos vielä kerran heille!
Otsikolla ”Suomen kirjallisuuden moniäänisyys” pitämäni esitelmä perustui osittain viime vuonna julkaisemaani esseekirjaan Jäähyväiset kotimaiselle kirjallisuudelle. Siinä ideani on luoda uudenlaisia katseita Suomen kirjallisuushistoriaan, lukea klassikoita nykyajan näkökulmasta ja kyseenalaistaa kirjallisella kentällä vallitsevia ajattelutapoja, kuten oletuksen kirjallisuuden yksikielisyydestä. Samalla pohdin myös kieltä hallinnan ja vaikuttamisen välineenä, mikä näkyy esimerkiksi siinä, miten kulttuurisia vähemmistöjä esitetään kirjallisuudessa. Samasta aihepiiristä olen kirjoittanut lukioiden äidinkielen ja kirjallisuuden opetuksen tueksi tarkoitetun aineiston opetushallituksen sivuille:
https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/suomen-kirjallisuus-moniaanista
Esitelmässäni tietysti tähdensin opiskelijoille lukemisen ja etenkin kaunokirjallisuuden lukemisen arvoa toisaalta mielihyvän lähteenä mutta myös sen välineellistä hyötyä kriittisen lukutaidon ja kirjoitustaidon kannalta. Vetosin monivuotisiin kokemuksiini äidinkielen yo-sensorina ja kerroin, kuinka helppoa on esimerkiksi kirjoitustaidon kokeen vastauksista päätellä, kuka harrastaa lukemista ja kuka ei. Paras tapa valmistautua äidinkielen ylioppilaskirjoituksiin on lukea paljon ja monenlaisia tekstejä.
Esitelmäni päätteeksi sain myös vastaanottaa nipun oppilaiden kirjoittamia palautteita, joista suurin suosikkini oli tämä: ”Hyvästi toteutettu esitys ja asia ukko.” Ainakin palautteiden perusteella saatoin ajatella, että puheeni oli ”korkeakulttuurisesta” aiheesta huolimatta onnistunut tavoittamaan nuoren kuulijakunnan. Se ei ollut minulle mikään itsestäänselvyys.
Kristan ja Pyryn kommentteja päivästä:
“Kirjan ja ruusun päivä oli kiva tapahtuma, jossa pääsin luokkakaverini kanssa haastattelemaan tunnettua suomalaista kirjallisuutta tutkivaa Olli Löyttyä. Kirjan ja ruusun päivä oli itselleni kiinnostava haaste, sillä viimeksi kun esiinnyin näin ison yleisön edessä, oli toisella luokalla. Kirjan ja ruusun päivä meni sujuvasti. Aamulla teimme aamunavauksen, jossa kerroimme kirjan ja ruusun päivästä sekä Löytystä.”
“Kirjan ja ruusun päivä oli mielestäni mahtava ja hyvin toteutettu! Sain tietää juhlasta jo todella hyvissä ajoin ja pystyin valmistautumaan siihen hyvin!
Löytyn kirja Jäähyväiset kotimaiselle kirjallisuudelle avasi uusia näkökulmia ja ajatuksia. Todella hyvä kirja, jota suosittelen etenkin nuorille ja rasismista kiinnostuneille!
Olli Löytty on todella mukava ja rento tyyppi! Itse jotenkin ajattelin, että kaikki “julkisuuden henkilöt” (kirjailijat tms.) olisivat jotenkin hyvin tiukkoja ja jämäköitä, mutta olin väärässä. Olli on todella viisas ja hyvä kirjallisuuden tutkija, mutta hänessä on myös jotain herkkää, mistä minä olin hämilläni. Löytty sanoi ennen puheenvuoroaan, että häntä jännittää mennä lukiolaisten eteen puhumaan. En olisi ikinä uskonut, että hän sanoisi noin. Yllätyin positiivisesti!
Kirjan ja ruusun päivä oli minulle ikimuistoinen, jota en tule unohtamaan ikinä. Ylitin myös itseni, kun menin koko koulun eteen puhumaan ja suoriuduin siitä omasta mielestä hyvin!
Päivä oli kaiken puolin mahtava, aamusta lähtien! Toivottavasti pystymme järjestämään näitä juhlia/tilaisuuksia lisää!”
Näihin toivotuksiin on hyvä päättää tämä lukuvuosi. Muistakaa lomalla lukea/kuunnella kirjoja. Hyvää kesälomaa!
Kallaveden lukion ja Kuopion aikuislukion vuosikertomus 2021-2022Verkkoversio23.2.2022