Opintotuki
Valtion opintotukikeskuksesta voit hakea opintorahaa ja/tai opintolainan takausta tarvittaessa. Hakemuslomakkeita saat kansliasta tai tulostamalla suoraan Kelan sivuilta. Voit palauttaa lomakkeen liitteineen huolellisesti täytettynä koulun kansliaan tai postitse suoraan Kelalle. Voit myös täyttää hakemuksen netissä osoitteesta www.kela.fi ja lähettää sen suoraan Kelalle.
Maksuttomaan koulutukseen oikeutettu opiskelija ei voi saada opintorahan oppimateriaalilisää. Muuta opintotukea hän voi saada samoin kuin muut opiskelijat.
Lapsilisän vaikutus opintotukeen:
Opintorahan määrään vaikuttavat:
- ikäsi
- oppilaitoksesi
- asutko itsenäisesti vai vanhempasi luona
- Olet vanhempasi luona asuva, jos asut samassa asunnossa vanhempasi kanssa.
- oletko avioliitossa
- onko sinulla lapsia.
Tietyissä tilanteissa myös vanhempiesi tulot vaikuttavat opintorahasi määrään. Jos olet alle 17-vuotias, opintorahaa et voi saada, koska sinusta maksetaan lapsilisää. Kun täytät 17 vuotta, voit saada myös opintorahaa seuraavan kuukauden alusta alkaen.
Jos sinusta ei makseta lapsilisää, voit saada opintorahaa. Jos asut vanhempasi luona, vanhempiesi tulot voivat pienentää opintorahasi määrää tai estää sen saamisen. Voit arvioida opintotuen määrän laskurilla. Laita laskuriin iäksesi 17 vuotta, jos sinusta maksettava lapsilisä on lakkautettu.
Opintoraha ei ole tuloa opintotuen saajan omien tulojen tulovalvonnassa.
Lukiolainen voi saada opintotukea 10 kuukaudelta elokuun alusta toukokuun loppuun.
Opiskelijan saama verovapaa apuraha ei ole enää opintotuessa huomioitavaa tuloa. Veronalaiset apurahat ovat kuitenkin jatkossakin opintotukeen vaikuttavia vuosituloja.
Vanhempien tulot eivät enää vaikuta alle 18-vuotiaan opintorahan perusmäärään tai asumislisään, jos opiskelija asuu muualla kuin vanhempansa luona.
Koulumatkatuki
Maksuttomaan koulutukseen oikeutetut voivat saada koulumatkatukea, jos koulumatkasi on vähintään 7 kilometriä yhteen suuntaan.
Muilla kuin maksuttomaan koulutukseen oikeutetuilla koulumatkan tulee olla vähintään 10 kilometriä yhteen suuntaan. Tarkista tarkemmat ehdot Kelan sivuilta.
Koulumatkatukeen oikeuttavat opinnot löydät Kelan sivuilta.
Koulumatkatukeen oikeutetuille opiskelijoille on tarjolla eri pituisia lipputuotteita matkapäivien mukaan. Jos sinulla on vähintään 15 matkapäivää kalenterikuukaudessa. Olet oikeutettu aina kerrallaan 30 päivää voimassaolevaan koulumatkalippuun:
- Lipun omavastuu opiskelijalle 37,00€
- Maksuttomaan koulutukseen oikeutetuilla ei omavastuuta
- Sisältää matkustusoikeuden kaikilla maksuvyöhykkeillä (A-F)
- Voimassa 30 päivää ensimmäisestä käyttökerrasta
Jos sinulla on 10-14 matkapäivää kalenterikuukaudessa, olet oikeutettu puolenkuun koulumatkalippuun
- Lipun omavastuu opiskelijalle 20,00€
- Maksuttomaan koulutukseen oikeutetuilla ei omavastuusta
- Sisältää matkustusoikeuden kaikilla maksuvyöhykkeillä (A-F)
- Voimassa 30 päivää ensimmäisestä käyttökerrasta, jonka aikana lipulla voit matkustaa yhteensä 14:nä vuorokautena.
Jos sinulla on alle 10 matkapäivää kalenterikuukaudessa, et voi saada koulumatkatukea.
Liput on mahdollista ostaa aikaisintaan 14 päivää ennen opintojen aloittamista. Lukuvuoden viimeinen lippu pitää ostaa vähintään 14 päivää ennen viimeistä opiskelupäivää.
Mikäli et ole oikeutettu koulumatkatukeen, on sinulla vielä mahdollisuus hyödyntää muita opiskelijan lipputuotteitamme.
VR:n ja Matkahuollon opiskelijakortit
Kun haet VR:n opiskelijakortin tai Matkahuollon opiskelijakortin VR:n toimistosta tai Matkahuollosta, tarvitset opiskelutodistuksen opiskelijakortin hankkimista varten. Kyseisen todistuksen voit hakea koulun kansliasta.
Opiskelija voi myös todistaa junassa oikeutensa opiskelija-alennukseen tilapäisellä todistuksella jos hänellä ei ole vielä opiskelijajärjestön myöntämää opiskelijakorttia (Lukiolaisten Liiton jäsenkortti).
Vakuutus
Koulutapaturmien korvaaminen
Kuopion kaupunki on ottanut Vakuutusyhtiö Pohjolasta vapaaehtoisen ryhmätapaturmavakuutuksen sopimus nro 206 008727525/6. Tapaturmailmoitukset koulun kansliaan. Em. vakuutus ei korvaa opiskelijan sairastumiseen liittyviä kustannuksia ja opiskelijan omaisuudelle (kun ei ole kysymyksessä tapaturma) mm. silmälaseille ja asusteille sattuneita vahinkoja. Vahinkoilmoitus on tehtävä koulusihteerille mahdollisimman pian, mutta kuitenkin viimeistään 14 vrk kuluessa vahinkotapahtumasta.
Tapaturmavakuutus kattaa koulutapaturmat, jotka ovat sattuneet:
- Lukiolaisilla vuosisuunnitelman mukaisessa toiminnassa lähiopetuksen aikana ajasta ja paikasta riippumatta.
- Opetussuunnitelman mukaisella ja koulun osoittamalla kouluajalla sekä koulumatkoilla.
- Taksvärkkityö kotona tai koulussa. (Taksvärkkipäivänä yrityksessä tehtävä työ, josta taksvärkkipalkan maksaa yritys -> Opiskelija kuuluu em. yrityksen työntekijöiden lakisääteiseen tapaturmavakuutukseen.)
Vakuutuksesta korvataan ilman omavastuuta
- Vamman tutkimus- ja hoitokulut
- Tapaturmassa rikkoutuneet silmälasit tai kuulokoje, mikäli vamma on vaatinut lääkärinhoitoa.
- Fysioterapia leikkaus- tai kipsaushoidon jälkeen, enintään 10 kertaa.
- Lukion opiskelijoiden osalta koulumatkojen ylimääräiset koulukuljetukset voidaan korvata lääkärin tai hoitolaitoksen antaman todistuksen perusteella.
- Vakuutuksesta korvataan kohtuulliset tapaturmaan liittyvät lääkeostot vakuutuseh-tojen mukaisesti.
- Tapaturman hoitokuluja enintään 10 000 euroa
- Tapaturman aiheuttamasta pysyvästä haitasta enintään 30 000 euroa
- Tapaturman aiheuttamasta kuolemasta 3 000 euroa.
Vakuutuksessa ei ole omavastuuta. Sairaanhoitokulut korvataan julkisen tai yksityisen hoitolaitoksen palveluna.
Ensisijaisesti koulutapaturmissa auttaa oman lukion koulusihteeri.
Opintoretket ja ulkomaan opintomatkat
Opintomatkalle lähtiessä kannattaa huomioida, että kaupunki korvaa vain tapaturmista aiheutuneet vahingot. Kaupunki ei korvaa sairastumisesta aiheutuneita kustannuksia eikä opiskelijan omaisuudelle sattuneita vahinkoja.
Ennen matkalle lähtöä kannattaa tarkistaa kotivakuutukset tai ottaa ylimääräinen vakuutus matkaa varten, jos esim. haluaa vakuuttaa matkatavaransa.
Opiskelijoilla on hyvä olla Eurooppalainen sairaanhoitokortti, jos matka suuntautuu ulkomaille. Suomessa sairausvakuutetuilla on oikeus eurooppalaiseen sairaanhoitokorttiin. Ko. kortilla saa sairaanhoitoa EU- ja ETA-maissa sekä Sveitsissä, ja hoito maksaa saman verran kuin ko. maassa asuvilla ihmisillä. Kortin saa tilaamalla Kelalta, ja se on ilmainen.
Kopio: Kallaveden lukion opinto-opas, 1. ja 2. vuosikurssi2022 - 202328.1.2015