ERITYISJÄRJESTELYT
- opinnoissa havaittu tuen tarve toteutunut ja tukitoimet perusteluna
- erityisjärjestelyjen tarve pystyttävä osoittamaan, esim. opiskelijan opintosuunnitelma
- Perusteet: sairaus tai vamma, luki-vaikeus, vieraskielisyys, vaikea elämäntilanne
- LAUSUNTO OTETAAN HUOMIOON VAIN HYLÄTYN (i) JA HYVÄKSYTYN (a) ARVOSANAN RAJALLA (ei koske vieraskielisiä), ERITYISJÄRJESTELYT OVAT ENSISIJAINEN TUKI
LUKU- JA KIRJOITUSHÄIRIÖISET KOKELAAT
Luku- ja kirjoitushäiriön huomioon ottaminen ylioppilastutkinnossa
- Kokelaan on hankittava lukihäiriötä koskeva selvitys erityisopettajalta (sisältäen opettajien lausunnot).
- Lukio lähettää alkuperäisen lukitodistuksen, joka on tarkoitettu otettavaksi huomioon lopullisista arvosanoista päätettäessä, ilmoittautumistietojen mukana kokelaan ilmoittautuessa ensimmäisen kerran ylioppilastutkintoon.
- Syksystä 2019 alkaen lukilausunto otetaan huomioon vain hylätyn (i) ja hyväksytyn (a) kokeen rajalla.
- Ensisijainen tuki kokelaalle on erityisjärjestelyt, jos niille on tarvetta.
- Erityisjärjestelyjä haetaan viimeistään silloin, kun kokelas ilmoittautuu ensimmäisen kerran tutkintoon (syksyllä 30.11. mennessä ja keväällä 30.4. mennessä).
- kokelaan tutkintotodistukseen ei tule merkintää lukitodistuksesta eikä tämän määräyksen mukaisista erityisjärjestelyistä.
- Tavoitteena on, että lukihäiriöistä kokelasta autetaan erityisjärjestelyillä eikä arvosanamuutoksella. Jos kokelas, jolle on myönnetty erityisjärjestelyjä, on niistä huolimatta tullut hylätyksi jossakin tai joissakin kokeissa, voidaan lukihäiriölausunto ottaa jälkikäteen huomioon myös lopullista arvosanaa määrättäessä.
- Ennen kuin kokelas ryhtyy hakemaan lautakunnalta erityisjärjestelyjä, hänen on neuvoteltava tarvittavista erityisjärjestelyistä sekä niiden toteuttamismahdollisuuksista lukion rehtorin kanssa.
- Koetilanteen erityisjärjestelyjen myöntämisen edellytyksenä on keskivaikean tai vaikean lukihäiriön lisäksi se, että kokelas on saanut lausunnot: lukitutkimuksen suorittajalta (tavallisesti erityisopettaja) ja kahdelta opettajalta.
Tarvittavat lausunnot
- Erityisjärjestelyjen myöntämisen edellytyksenä on, että kokelas on saanut lukilausunnot lukitutkimuksen suorittajalta (tavallisesti erityisopettaja) ja kahdelta opettajalta.
- Lausunto lukihäiriöstä on kirjoitettava lautakunnan laatimaan lomakkeeseen. Lausuntojen tulee olla lukioaikana hankittuja. Hakemus- ja lausuntolomakkeisiin merkitään kaikki pyydetyt tiedot. LUKI-lausunnot ja erityisjärjestelyanomukset toimitetaan Ylioppilastutkintolautakuntaan ennen kuin kokelas aloittaa ylioppilaskirjoitukset. Syksyn koetta varten hakemukset lähetetään viimeistään 30.4. ja kevään koetta varten viimeistään 30.11. Hakemuksia voi vielä tämän ajankohdan jälkeen täydentää. Kertaalleen lähetetyt lausunnot ja saadut erityisjärjestelyt ovat voimassa kokelaan jokaisella tutkintokerralla.
Koetilanteen erityisjärjestelyt
- lisäaika
- erillinen pienryhmätila; poikkeus: kokelas yksin erillisessä yksilötilassa (vain poikkeusptapauksissa)
- lepäämiseen tarkoitettu tila
- oikeus suurentaa kirjasinkokoa tai käyttää suurempaa näyttöä
- näkövammaisen apuvälineillä suoritettava koe
- ääniaineistoiltaan rajoitettu koe (kuulovammaiset)
- AVUSTAJA KOKEESSA:
- 1. tukee pärjäämistä, ei edistä koesuorituksen tekemistä
- 2. edistää koesuorituksen tekemistä: lukee koetehtävät ääneen / kirjaa vastaukset; ei saa auttaa kokeen suorittamisessa; koetilanteen tallennus
Erityisjärjestelyjen hakeminen
- Erityisjärjestelyjen tulisi ylioppilastutkinnossa perustua lukioaikana tai aikaisemmin havaittuun erityisen tuen tarpeeseen. Jos kokelas on selvinnyt lukio-opinnoistaan ilman erityistä tukea eikä ole saanut koetilanteissa erityisjärjestelyjä, niiden tarve ylioppilastutkinnon kokeisiin tulee ehdottomasti perustella.
- Erityisjärjestelyjä haetaan kirjallisesti lautakunnalta. Erityisjärjestelyhakemus on syytä tehdä hyvissä ajoin, viimeistään silloin, kun kokelas ilmoittautuu ensimmäisen kerran tutkintoon. Hakemus kirjoitetaan mahdollisuuksien mukaan lautakunnan laatimalle lomakkeelle. Lukion on toimitettava lautakuntaan kaikki erityisjärjestelyjä koskevat hakemukset liitteineen kevään tutkinnon osalta viimeistään 30. marraskuuta ja syksyn tutkinnon osalta viimeistään 30. huhtikuuta.
- Erityisjärjestelyjä ei tarvitse erikseen hakea joka kerta kokelaan ilmoittautuessa tutkintoon, jos lukihäiriö on pysynyt ennallaan.
SAIRAAT JA VAMMAISET KOKELAAT
- Jos ylioppilaskokelaalla on sairaus tai vamma ja kokelas tai hänen huoltajansa haluaa, että se otetaan ylioppilastutkinnossa huomioon, hänen tulee hankkia lääkärintodistus tai muu asiaa selvittävä puoltolause. Ensisijainen tuki on kuitenkin mahdolliset erityisjäärjestelyt, ks. yllä.
- Jos kokelaan erityisen vaikea elämäntilanne halutaan otettavaksi ylioppilastutkinnossa huomioon, siitä tulee hankkia selvitys tai puoltolause. Ensisijainen tuki on kuitenkin mahdolliset erityisjäärjestelyt, ks. yllä.
- Sairaalle tai vammaiselle kokelaalle voidaan hakemuksesta myöntää erityisjärjestelyjä ylioppilastutkinnon kokeiden suorittamista varten, samoin erittäin vaikeassa elämäntilanteessa.
Kokelaan tutkintotodistukseen ei tule merkintää tämän määräyksen mukaisista erityisjärjestelyistä
Koetilanteen erityisjärjestelyt
- Tavallisimpia sairauksia ja vammoja ja tilanteita, joiden perusteella ylioppilastutkinnon kokeisiin haetaan erityisjärjestelyjä, ovat erilaiset onnettomuudet, tapaturmat ja äkilliset sairastumiset, kuulovamma (erillinen määräys), näkövamma, CP-vamma, nivel- ja reumasairaudet, mielenterveyshäiriöt ja keskushermoston kehityksen häiriöt.
- Kyseeseen tulevia tavallisimpia järjestelyjä ovat sairauden tai vamman asteen ja luonteen mukaan esimerkiksi
Erityisjärjestelyjen hakeminen
- Erityisjärjestelyjä haetaan kirjallisesti lautakunnalta viimeistään silloin, kun kokelas ilmoittautuu ensimmäisen kerran tutkintoon.
- Jos kokelas sairastuu äkillisesti ennen ylioppilastutkinnon kokeita tai kokeiden aikana, on kokelaan lukion välityksellä otettava lautakuntaan yhteyttä mahdollisten erityisjärjestelyjen saamiseksi. Kokelas saa suullisen luvan erityisjärjestelyihin, ja kokelaan tulee lukion rehtorin välityksellä lähettää hakemus ja lääkärintodistus lautakuntaan heti, kun se on mahdollista.
Sairauden tai vamman ottaminen arvostelussa huomioon
- Lähetettävä lautakunnalle lääkärintodistus sairaudesta tai muu asiaa selvittävä puoltolause.
- Lääkärintodistuksesta tulee selkeästi ilmetä sairaus sekä sen vaikeusaste ja työkyvyttömyysaika.
- Lautakunta voi harkintansa mukaan ottaa arvostelua lieventävänä seikkana huomioon sellaiset sairaudet, joiden vaikutus kokelaan suoritukseen on ollut selvästi todettavissa lääkärintodistuksen perusteella.
Lääkärintodistuksen tai puoltolauseen vaikutus arvosanaan
- Lautakunnan päätöksen mukaan voidaan kokelaan lopullinen arvosana nostaa lääkärintodistuksen tai puoltolauseen perusteella samoin kuin luku- ja kirjoitushäiriöisillä kokelailla.
KUULOVAMMAISET KOKELAAT
Ylioppilastutkintolautakunta voi hakemuksesta myöntää kuulovammaisen kokelaan kielten kuullunymmärtämiskokeet pantavaksi toimeen erityisjärjestelyin tai vapauttaa kokelaan tästä kokeen osasta kokonaan.
Kallaveden lukion Abiaapinen2024 - 202511.9.2013