MATEMATIIKAN KOE
- Kokeeseen ei voi tuoda omia laskimia eikä taulukkokirjoja – kaikki tarvittava on Abitissa.
- Sekä pitkän että lyhyen matematiikan kokeessa vastataan 10 tehtävään.
- Tehtävien maksimipistemäärä on 12 pistettä.
- Kummankin matematiikan kokeessa on kaksi osaa: A-osa ja B-osa
- A-osan ratkaisemiseen ei ole mitään aikarajaa.
- A-osan palautettuasi (1 muinuutin harkinta-aika!) saat saat käyttöösi kaikki koejärjestelmästä löytyvät ohjelmat, ja voit jatkaa B-osaan vastaamista. A-osan palautettuaan kokelas näkee vain B-osan tehtävät, eikä voi enää palata vastaamaan A-osaan.
- Ylioppilastutkintolautakunta muuttaa matematiikan ylioppilaskokeiden rakenteita syksyn 2024 tutkinnosta alkaen.
- Lyhyen matematiikan kokeen A-osan painoarvoa nostetaan niin, että jatkossa siinä on kuusi tehtävää, joista valitaan viisi.
- B1- ja B2-osat yhdistetään yhdeksi B-osaksi, jossa on viisi tehtävää, joista valitaan neljä. Näistä viidestä tehtävästä kolme on 12 pisteen tehtäviä ja kaksi 18 pisteen tehtäviä. Kokelaalla on mahdollisuus valita joko kaksi 12 pisteen ja kaksi 18 pisteen tehtävää tai kolme 12 pisteen ja yksi 18 pisteen tehtävä. Valinnanmahdollisuus antaa mielekkäitä tehtävävaihtoehtoja eritasoisille kokelaille.
- 18 pisteen tehtävissä voidaan käsitellä suurempia kokonaisuuksia ja mitata nykyistä paremmin lukion laaja-alaisten tai oppiainerajat ylittävien kokonaisuuksien hallintaa. Nämä tehtävät eivät ole matemaattisesti hankalampia ”jokeritehtäviä”, vaan lyhyen matematiikan luonteen mukaisesti soveltamistaitoja mittaavia kokonaisuuksia, joissa voi yhdistyä useampi matematiikan moduuli. Kuten muissakin tehtävissä, myös 18 pisteen tehtävissä voi olla eri laajuisia aineistoja.
- Pitkässä matematiikassa säilytetään B-osan jako B1- ja B2-osaan. Pitkässä matematiikassa erillinen B2-osa tarvitaan, jotta koe on jatkossakin riittävän erotteleva.
- Ylioppilastutkinnon kokeet laaditaan nuorten lukiokoulutuksen oppimäärän pakollisten ja valtakunnallisten valinnaisten opintojen mukaan.
- Kaikissa kokeiden osissa voi olla tehtäviä, joilla testataan kokelaan osaamista valtakunnallisissa valinnaisissa opinnoissa.
- Kokeet pyritään laatimaan siten, että myös pakollisten opintojen erinomaisella osaamisella voi saada hyviä arvosanoja.